15.3.2018

Pienet asiat tuovat iloa arkeen

Joka vuotinen opiskelijoiden hyvinvointitapahtuma toi piristystä maaliskuiseen päivään Pieksämäellä. Pihaan saapuessa vastassa on kaksi hevosta – sisällä iloinen puheensorina. Hyvinvointivirtaa –tapahtuman tämän vuotinen teema pohjautuu harrastuksiin ja vapaa-aikaan.

Esillä on kaikenlaista toimintaa vapaa-ajalle. Aulan katosta roikkuu ilmapalloja ja kaverikoiria pyörii jaloissa. Toisella puolella käytävää seutuopiston esittelijä huovuttaa sydämiä hyväntekeväisyyteen. Nurkassa nuorisotyön pisteellä pelataan lautapeliä ja kilpaillaan palkinnoista. Erilaiset ständit kertovat omista toimistaan. Musiikki soi iloisen puheensorinan yli. Tunnelma on kevyt ja iloinen.

”Hyvä, että tällaisia huikeita tapahtumia on olemassa. On hyvä, että nuorille kerrotaan, millaista toimintaa on tarjolla, ihan harrastuksia, mutta apuakin”, kertoi yksi nuorisotyön pisteen pitäjä, harjoittelija Aleksi.

Opiskelijayhdistyksen pisteen tytöt Mai ja Milla olivat nuorisotyöntekijän kanssa samoilla linjoilla ”Kivaa vaihtelua arkeen, mukavaa kun tulee erikoisempia juttuja, kuten hevosia ja kaverikoiria. Mekin pääsimme pitämään tätä rastia”. Nuoret olivat hienosti hyödyntäneet tapahtuman mahdollisuuksia.

Seutuopiston Tiina Kerminen esitteli toimintaa ja keräsi opiskelijoilta ideoita tarjonnan kehittämiseen. ”Tässä kevään aikana suunnittelemme ensi vuoden kurssikalenteria, jos on jotain, mitä haluaisi opiskella, nyt on aika vaikuttaa! Ihan loistavia ideoita on näiltä nuorilta tullut”.

Kaverikoirat Lilja, Lotta ja Demi keräävät eläinrakkaita rapsuttelemaan. Eikä ihme. Omistajat Maritta Kovanen sekä Anna ja Risto Mykkänen kertovat olevansa ensimmäistä kertaa mukana, mutta vastaanotto on ollut todella lämmin. ”Kyllä huomaa, ketkä eläimistä tykkää, heti ollaan rapsuttelemassa”, omistajat naurahtavat.

Kaverikoirat vierailevat muun muassa päiväkodeissa ja vanhustentaloissa. ”Koiralla ei ole huonoa päivää. Huomaa kyllä, miten tärkeää on päästä koskettamaan eläintä, sellainen yksinäisyyden tunne selkeästi häviää sillä hetkellä. – Ihana aina kuunnella ihmisten tarinoita ja muistoja omista koirista siinä hetkessä, kun kaverikoira on vierellä”, Lilja-koiran omistaja Maritta Kovanen toteaa.

Eläimet olivat suuressa keskiössä muutenkin. Pihalla esittelyssä oleva Teittilän talli oli tuonut mukaan hevoset Pilvenpiirtäjä ja Svört. Rastia olivat pitämässä Päivi Manninen ja Johanna Tolonen. ”Ihana nähdä, miten kukaan ei kävele hymyilemättä hevosten ohi. Riittää, että hevoset ovat esillä”, Päivi kertoo onnellisena.

Rastilla pääsi koskettamaan hevosta, harjaamaan ja antamaan porkkanoita. Rohkeimmat pääsivät talutusratsastukseenkin. ”Monille tämä on ensimmäinen kosketus hevoseen. Minulle ainakin ulkoilu ja eläimet tuovat hyvää mieltä, joten uskon tämän toimivan myös näihin nuoriin”.

Sisällä luokissa pääsi kokeilemaan myös muun muassa curlingia ja salibandya sekä kuulemaan erilaisista hyvinvointia tukevista asioista, kuten unesta. Kone- ja metallialan opiskelijat Juho Kohvakka ja Jan-Eerik Kemppinen totesivat curling-rastin hauskaksi sisäliikunnalliseksi aktiviteetiksi. ”Kiva tehdä porukalla mukavia juttuja”.

Myös merkonomiopiskelijat Santtu Päivinen ja Kalle Ylönen toteavat mieleenpainuvimmiksi sählytutkan, kuntosalirastin ja curlingin. ”Kiva, että tällaisia järjestetään, mutta olisi kiva joskus sellainen tapahtuma, vaikka kulttuurista tai urheilusta, että pääsee kokeilemaan”.

Pieksämäen Curling ry oli tuonut rastilleen pöytämallin curlingin sekä sisäpeliversion, esillä oli myös oikeita varusteita. Pisaban rastilla päästiin kokeilemaan lyöntinopeutta ja pallottelua. ”Oli mukavaa, kun tytötkin innostuivat kokeilemaan”, rastinpitäjät totesivat.

Nuorilta kysyttäessä, mitä hyvinvointi heille on, nousee selkeästi samat teemat miettimättä sen enempää. Kaverit ja läheiset. Tämän lisäksi teemoina nousi selkeästi urheilu ja lemmikit.

Tapahtuman kautta nuorille esiteltiinkin vapaa-ajan tekemisiä, jotka toivottavasti tukevat näitä tärkeitä teemoja. Tapahtumaa järjestänyt terveydenhoitaja Sari Wilska tiivistää tapahtuman ideaa, ”Toivon mukaan, tapahtuma saa nuorissa ajatuksia omasta hyvinvoinnista ja sen ylläpitämisestä”.

Kuvia tapahtumasta Facebook-sivulta.

Teksti ja kuvat: Saara Purhonen (viestintätiimin harjoittelija)

 

Jaa sivu