20.10.2016

Putkiasentaja Joona Tapio lähtee Hollantiin

Kolmannen vuoden putkiasentajaopiskelija Joona Tapio on yksi vaihtoon valituista opiskelijoista. Joona päätti jo ensimmäisenä opiskeluvuotenaan hakeutuvansa vaihtoon. Joona tekee vaihdossa samanlaisia LV-asentajan hommia kuin Suomessakin eli hän on tekemisissä lämmitys-, ilmastointi- ja viemäröintijärjestelmien kanssa. Kaksoistutkinnon opiskelija suuntaa Hollannin Eindhoveniin huhtikuussa, kun kirjoitukset ovat ohi.

Joona odottaa näkevänsä vaihdossa mielenkiintoisia paikkoja, joissa ei muuten tulisi käytyä. Hän pelkäsi aluksi, että Eindhoven on vain pieni tuppukylä, mutta kuvia katsellessa hänellä selvisi, että kaupunki on Helsingin kokoinen. Joonan mielestä kaupunki näytti kuvissa mukavalta.

Aivan ensi kertaa Joona ei ole kosketuksissa hollantilaisten kanssa. Hänellä on kaksi hollantilaista kaveria. Toiseen hän tutustui kaverin kautta ja toiseen netissä. Tuleva putkiasentaja haluaisi saada lisää hollantilaisia tuttuja. Hän toivoo pääsevänsä matkustamaan ympäri Hollantia, erityisesti Amsterdam kiinnostaa. Eipä hän panisi pahakseen vaikka oppisi vähän kieliä.

Tällä hetkellä nuorukainen on työssäoppimisjaksolla, joka jatkuu vaihtoon lähtöön asti. Aktiivinen opiskelija ehtii myös harrastaa. Joona käy kuntosalilla sekä harrastaa Freestyle suffle –tanssia. Joonalla ei kuitenkaan ole opettajaa, vaan hän on opetellut tanssia itse muun muassa nettivideoista. Uusin Joonan aluevaltaus on DJ:n hommat. Musiikkimaku on Joonalla laaja. Hän pitää elektronisesta musiikista, housesta sekä suomalaisesta iskelmästä ja rokista.

Kansainväliseen vaihtoon valitut opiskelijat

Kansainväliseen vaihtoon hakijoita oli tänä vuonna 84, joista valittiin 60 opiskelijaa EU-apurahansaajiksi. Hakijoissa oli tänä vuonna melko paljon aikuisopiskelijoita ja aiempia vuosia enemmän maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita. Pieksämäeltä valittiin vaihtoon 10 opiskelijaa.

Vaihtoon valitut 60 opiskelijaa suuntaavat kevätlukukauden tai ensi syksyn aikana neljän, kuuden tai kahdeksan viikon pituiselle työssäoppimisjaksolle. Kohdemaitamme ovat Espanja, Malta, Italia, Irlanti, Saksa, Alankomaat, Viro, Slovenia, Kroatia, Tanska ja Unkari.

EU-apurahojen lisäksi päätettiin myöntää oppilaitoksen avustus (750 eur) omaehtoiseen ulkomaanvaihtoon kolmelle opiskelijalle. OPH:n Venäjä-verkoston apuraha Pietarissa suoritettavalle top-tai opintojaksolle myönnettiin kolmelle opiskelijalle.

Ennen ulkomaan jaksoa kaikkien vaihtoon valitut osallistuvat yhteisiin tapaamisiin, perehtyvät ulkomaan vaihdon käytänteisiin ja kohdemaan kulttuuriin. Vaihdon jälkeen opiskelijat raportoivat matkastaan esimerkiksi blogimuodossa.

Teksti ja kuva: Maaria Nykänen

Jaa sivu