15.4.2016

Puutarha-alan opettajien vinkit kevätpuutarhaan

Kevään edetessä kotipuutarhurin sormia syyhyttää. Puutarha kutsuu kevättöihin, mutta tekeminen kannattaa aloittaa maltillisesti. Puutarha-alan opettajat vinkkaavat, mitä pihalla voi ja kannattaa nyt tehdä.

”Työt kevätpuutarhassa kannattaa aloittaa varovaisesti”, muistuttavat Esedun puutarha-alan opettajat Kati Paasonen, Markku Loippo ja Matti Tuovinen. Luonto on vasta heräilemässä talven jäljiltä ja yöpakkaset voivat yllättää vielä pitkälle kevääseen.

”Työt voisi aloittaa tutkimalla talven vaurioita. Eläinten syömät versot voi poistaa, mutta suojaverkot kannattaa pitää paikoillaan niin pitkään kun maa on kohmeessa”, muistuttaa Loippo.

Kotipuutarhuri voi leikata huhtikuussa omenapuita ja pensaita. Myös mansikkamaata voi kunnostaa poistamalla talven jäljiltä vanhat lehdet. Puutarhaopettajat muistuttavat, että tuomen sukuisia puita kuten kirsikka- ja luumupuita ei saa leikata keväällä niiden mahlavuoden takia. Nämä puut leikataan vasta elokuussa.

Orvokkeja odotellessa

Kesäkukkia kotipuutarhuri pääsee istuttamaan vasta touko-kesäkuussa. Huhtikuussa puutarhaan saa väriä sipulikasveista, joita ovat esim. krookus, narsissit ja helmililjat. ”Sipulikasvit sietävät jopa 6-7 asteen yöpakkasia”, kertoo Paasonen.

Huhtikuu on viherpeukaloille hyvää aikaa tehdä taimikasvatusta. Vielä ehtii hyvin tehdä kylvöjä esim. tomaatista ja monista yrteistä. Kesäkurpitsan ja kurkun taimet kylvetään vasta toukokuun loppupuolella, sillä niiden kasvatusaika on vain muutamia viikkoja. Myös kesäkukista esimerkiksi samettikukkia ehtii vielä kylvää ja kasvattaa omat taimet.

”Taimikasvatuksessa on oleellisesta oikea lämpötila ja kosteus. Taimet kannattaa sijoittaa aina ikkunan lähelle. Styroks-laatikot ovat käteviä taimille, sillä ne pitävät hyvin lämpöä”, vinkkaa Tuovinen.

Innokkaimmat multasormet voivat kasvattaa herneen ja auringonkukan versoja, joista saa mukavaa lisää salaattiin ja leivän päälle. Vielä ehtii myös vaihtaa multia sisäkasveihin, jos se on jäänyt tekemättä. ”Samalla voi ottaa viherkasveista pistokkaita”, kannustaa Paasonen.

Iloa mustikan varvuista

Kesäkukkia odotellessa kotia voi koristella monilla luonnon antimilla. Veteen laitetut oksat kasvattavat nopeasti kauniit lehden alut. ”Kannattaa kokeilla myös mustikan varpuja. Niihin saa näppärästi lehdet ja hyvässä lykyssä myös kukkia”, vinkkaa Paasonen.

Puutarhan lannoittamisella ei ole vielä kiire. Sen sijaan puiden ja pensaiden oksilla talvehtivia tuholaisia vastaan tehdään käsittelyt ennen silmujen puhkeamista. ”Tuholaisia kannattaa torjua luomupohjaisilla aineilla kuten rypsiöljyä sisältävillä valmisteilla”, kertoo Tuovinen.

Tärkeintä puutarhatöissä on, että toimenpiteitä tehdään maltillisesti kevään etenemisen mukaan. ”Mikäli nämä asiat kiinnostavat, meillä on aikuiskoulutuksessa haku päällä puutarhatalouden perustutkintoon”, vinkkaavat puutarhaopet yhdestä suusta.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Kuvassa: Puutarha-alan opettajat Markku Loippo, Kati Paasonen ja Matti Tuovinen sekä puutarhuri Marja Romo iloitsevat kevään tulosta.

Jaa sivu