23.7.2018

Rakkaus käsitöihin vei yrittäjäksi

Mikkeliläinen Anni Heikkinen on uuden äärellä. Kesäkuun alussa Heikkinen valmistui artesaaniksi ja sen myötä opiskelijastatus vaihtui yrittäjäksi. Heikkisen uunituore yritys, toiminimi Paljon pidetty tarjoaa ompelupalvelua.

Paljon pidetty tekee monipuolisesti tilaus-, korjaus- ja sisustusompelua. ”Oikeastaan ihan mitä vaan. Ompelen verhoista tyynyihin, hääpussukoista kotelomekkoihin ja tarjoan kaikenlaista vaatteiden muokkaus- ja korjausompelua. Ainoastaan verhoilupalvelua minulta ei saa”, kertoo Heikkinen.

Heikkinen opiskeli artesaaniksi Esedulla. Toisena opiskeluvuonnaan Heikkinen tutustui yrittäjyyteen perustamalla Paljon pidetty ny:n, joka oli yhden lukuvuoden ajan toimiva harjoitusyritys. Sen kautta Heikkinen palveli oikeita asiakkaita, oikealla rahalla.

Harjoitusyrityksestä kynnys oikeaan yrittäjyyteen oli matala. Heikkinen laati jo harjoitusyritystä perustaessaan liiketoimintasuunnitelman, jossa pohdittiin mm. ketkä ovat asiakkaita, mistä heidät tavoittaa ja miten oma työ hinnoitellaan.

Insinööristä Kiinan kautta artesaaniksi

Tuoreen artesaanin opiskelupolku on mennyt vähän niin kuin nurin päin. Lukion jälkeen Heikkinen lähti Mikkelistä Lahteen opiskelemaan tekstiili- ja vaatetusalan insinööriksi. Sieltä valmistuttuaan nuori insinööri meni tekstiiliteollisuuden palvelukseen, jossa vierähti kuusi vuotta. ”Viimeiset vuodet työskentelin Kiinassa siirtämässä omaa työtäni sinne”, kertoo Heikkinen.

Työ vaatetusteollisuudessa oli suurelta osin tuotannon suunnittelua. Veri veti Heikkistä käsitöiden pariin. ”Olen aina halunnut tehdä käsitöitä ja vaatteita. Siksi päätin hakeutua artesaaniopintoihin”, valottaa Heikkinen.

Tuore yrittäjä on ollut pienestä pitäen kiinnostunut käsitöistä. ”Ehkä minulla on perimässä joku käsityögeeni. Mummo oli aina kova neulomaan ja tätini on tekstiilialan yrittäjä.”

Osana artesaaniopintoja Heikkinen oli oppimassa Taiantyö ompelupalveluyrityksessä. ”Se oli todella kiva ja hyödyllinen kokemus. Siellä minulle vahvistui, että tämä on sitä työtä, jota haluan ja osaan tehdä. Jopa housun lahkeiden lyhentäminen sarjatyönä oli ihan mukavaa muun työn lomassa.”

”Palvelu ei ole niin kallista kuin mitä ihmiset luulevat”

Heikkinen näkee omaksi vahvuudekseen vaatteiden hyvän istuvuuden. Kaavojen tekemisen hän oppi perusteellisesti jo insinööriopinnoissa. ”Nyt yrittäjänä minun pitää kehittää työtahtia ja tehostaa sillä tekemistä. Yhden vaiheen tekemiseen ei voi käyttää liikaa aikaa”, pohtii Heikkinen.

Heikkinen kannustaa ihmisiä korjauttamaan itselle mieleiset vaatteet. ”Lempivaate kannattaa aina korjata. Vaatteen arvo ei määräydy sen ostohinnan tai merkin perusteella. Arvo tulee siitä, kun joku vaate tuntuu ja näyttää hyvälle.”

Tämä vaatetusalan ammattilainen muistuttaa myös, että korjauspalvelu ei ole useinkaan niin kallista kuin mitä ihmiset luulevat. ”Alle kahdella kympillä saa housuihin uuden vetoketjun tai vaikka lahkeiden lyhennyksen. ”

Ihan pelkän yrittäjyyden varaan Heikkinen ei heittäydy. Kesän ajan hän tekee osa-aikaista viikkoa Kenkäveron käsityömyymälässä. Talviaikaan Heikkinen opettaa Taito-Itä-Suomen käsityökoulussa.

Ajatuksia ja ideoita on myös hiljaisten aikojen täytteeksi. ”Kartoitan erilaisia alihankinta- ja yhteistyömahdollisuuksia. Tarkoitus on tehdä myös kierrätysmateriaalista omia tuotteita. Verkkokauppakaan ei ole poissuljettu tulevaisuuden vaihtoehto.”

Kaiken tekemisen taustalla on innostus käsityöhön ja vaatetusalaan, usko omaan osaamiseen sekä rohkeus toteuttaa ideoita. Näitä kaikkia tällä tuoreella yrittäjällä tuntuu riittävän.

Teksti: Laura Salonen
Kuva: Marika Auvinen

Jaa sivu