12.1.2017

Rallimestari valmistui maaseutuyrittäjäksi

Joroisten Kaitaisten kylässä maitotilaa pitävälle Esa Ikoselle viime vuosi oli poikkeuksellisen työntäyteinen. Maatilan töiden ohella nuori isäntä on opiskellut. Joulun alla Ikonen valmistui maatalousalan perustutkinnosta maaseutuyrittäjäksi. Kiireisenä Ikosen on pitänyt myös lapsiperheen vauhdikas arki sekä rakas ralliharrastus.

Ikonen otti ohjakset vanhempiensa kotitilasta pari vuotta sitten. Sukupolvenvaihdos tehtiin niin, että yrittäjäksi mukaan lähti myös Ikosen veli. Käytännössä veljesten työnjako menee niin, että Esa Ikonen on tilan ensisijainen yrittäjä, joka hoitaa tilan päivittäiset työt. ”Velipoika auttaa tarvittaessa ja on mukana tilan töissä aina kiireisimpinä aikoina”, kertoo Ikonen.

Sukupolvenvaihdoksen myötä Ikonen passitettiin koulun penkille. Aloittavan maatalousyrittäjän tuki- sekä eläkepäätökset edellyttivät alalle kouluttautumista. Lähes koko ikänsä maatilalla asuneena ja sen töitä tehneenä koulun penkille joutuminen tuntui Ikosesta aluksi turhalta. Mutta toisin kävi.

”Kyllä koulutus on ollut ihan älyttömän hyvä juttu. Koulusta on saanut uusia näkökulmia moneen asiaan”, pohtii tuore maaseutuyrittäjä. Ikonen aloitti Esedussa maatalousalan opinnot vuonna 2015. Aikuisopiskelu hoitui kätevästi niin, että lähiopintoja oli kerran viikossa Mikkelissä ja muuten työssäoppiminen järjestyi oman tilan töissä Kaitaisissa.

Ikosen tarina on samankaltainen kuin monella muulla maatilan kasvatilla. ”Aikuisiän kynnyksellä sitä ajatteli, että minusta ei kyllä ikinä tule maatilallista. Mitta oli siinä vaiheessa aivan täynnä”, muistelee Ikonen. Nuoren miehen piti päästä kokeilemaan siipiään ja tekemään jotain ihan muuta. Lähestyvä sukupolvenvaihdos laittoi Ikosen näkemään asiat kuitenkin uudessa valossa.

Kolmekymppisellä Ikosella on jo kolme ammatillista perustutkintoa takataskussaan. Alun perin Ikonen kouluttautui peruskoulun jälkeen kone- ja metallialalle. Reissuhommat eivät kuitenkaan miellyttäneet nuorta perheen isää ja niinpä Ikonen kouluttautui ajoneuvoasentajaksi.

Jokainen koulutus on kartuttanut osaamista, joista on hyötyä myös tilan töissä. Maatalousalan opinnoissa parasta Ikosen mukaan oli se, että oman tilan haasteellisia asioita sai pohtia yhdessä opettajan kanssa. ”Opettajamme Tuula Romppanen on todella pätevä ja häneltä sain paljon hyviä vinkkejä. Myös eri kustannuslaskelmat ovat auttaneet ymmärtämään tilan toimintaa paremmin kannattavuuden näkökulmasta”, kertoo Ikonen.

Onneksi tilanhoito ei ole nuorelle tilalliselle ympärivuorokautista yksin puurtamista. Ikosen äiti on tilalla palkollisena ja hän osaltaan mahdollistaa sen, että Ikosen perhe voi ottaa välillä irtiottoja tilan arjesta.

Esa Ikonen on ollut intohimoinen automies jo pienestä pitäen. Viime vuosina Esa-isän ralliharrastuksesta on tullut koko perheen yhteinen juttu. Viikonlopun rallireissuille lähdetään useinmiten koko perheen voimin. Tänä vuonna Ikonen saavutti yhden haaveensa: hän voitti rallycrossia liikenteestä poistetuilla autoilla ajettavan Rokkirallin Suomen mestaruuden kardaani-luokassa.

Maaseutu on Ikoselle todella tärkeä juttu. Se tarjoaa hänelle työtä, rauhaa sekä hyvät mahdollisuudet harrastaa.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Esa Ikosen juttu on osa valtakunnallista Osaavia onnistujia -sarjaa. Esedu on mukana kampanjassa, jossa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on haastanut kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät kertomaan oman oppilaitoksensa menestystarinoita otsikolla Osaavia onnistujia. Tarinoita levitetään sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #osaaviaonnistujia ja #ammatillinenkoulutus.

Kuvassa: Joroisissa maitotilaa pitävä Esa Ikonen valmistui Esedulta maaseutuyrittäjäksi joulun alla.

Jaa sivu