18.9.2017

Ravintola-ala on Joonaksen juttu

”Tämä on ihan huikee tapa opiskella”, kehuu Joonas Hyötyniemi tarjoilijoiden uutta koulutusmallia. Joonas ei ole aikaisemmin juuri viihtynyt koulun penkillä. Hänelle paras tapa oppia on tekemällä oppiminen.

Joonas aloitti tarjoilijaopinnot Esedulla tämän vuoden tammikuussa. Opinnot on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Hotelli Cumuluksen ja Ravintola Huviretken kanssa. Opinnot järjestettiin ensimmäiset neljä kuukautta lähes yksinomaan hotellin ja ravintolan tiloissa. Esedulla opiskelijat kävivät kevään aikana vain muutamana päivänä.

Cumulus ravintoloineen tarjoaa aitona oppimisympäristönä kaiken mitä tarjoilijaopinnoissa tarvitaan. Joonas oli opiskelukavereidensa kanssa eniten Ravintola Huviretkessä, jossa osaaminen karttui mm. asiakaspalvelussa ja a la carte -tarjoilussa. Parnellsissa opiskelijat saivat oppia baarin toiminnoista. Hotellin perustoimintoja ovat luonnollisesti myös aamiais- ja lounastarjoilut sekä kokouspalvelut, joissa opiskelijat olivat mukana.

Uuden koulutusmallin ideoinut ja rakentanut opettaja Jaana Kovanen vakuuttaa, että tässä mallissa voittavat sekä opiskelijat että työpaikka. ”Tämä sopii opiskelijoille, jotka haluavat oppia ammatin työtä tehden. Työpaikka saa potentiaalisia työntekijöitä, jotka tuntevat talon tavat. Samalla myös työpaikan oma henkilöstö voi kehittää omaa osaamistaan.”

Kovanen vietti alkuvuodesta pitkät ajat Cumuluksessa. Hän tehtävänsä oli ohjata opiskelijoita tehtäviinsä ja talon tavoille. ”Toiminnan onnistumisen ehdoton edellytys on hyvät suhteet työpaikalle”, hän korostaa. Ennen koulutuksen varsinaista alkua Kovanen vietti Cumuluksessa useamman päivän, jolloin hän päivitti omat tietonsa talon toiminnoista. ”Tässä mallissa on todella tärkeää, että opettaja tuntee hyvin alan ja työpaikan, jotta osaa ohjata opiskelijoita työpaikan aikataulun ja tehtävien mukaan.”

Oppimista työtä tehden

”En voisi kuvitella parempaa systeemiä opiskella”, kehuu opiskelija Joonas Hyötyniemi. ”Tässä yhdistyy työn tekeminen ja oppiminen.” Joonas tuntuu tietävän mistä puhuu, sillä hän ei ole eilisen teeren poika ammattiopinnoissa.

Rovaniemeltä kotoisin oleva 24-vuotias nuori mies meni peruskoulun jälkeen amikseen opiskelemaan hotellivirkailijaksi. Opinnot jäivät kuitenkin kesken vajaan parin vuoden jälkeen. ”Siinä oli kaikenlaista hässäkkää eikä opinnot silloin maittaneet”, toteaa Joonas.

Välivuoden jälkeen Rovaniemen tutut maisemat alkoivat kyllästyttää ja niinpä nuori mies haki yhteishaussa ”vähän sinne sun tänne”. Opiskelupaikka tärppäsi Mikkelistä Nuoriso-opistolta. Puolitoistavuotta Joonas tahkosi nuoriso-ohjaajan opintoja. ”Sitten oli pakko todeta, että se ala ei ollut mun juttu.”

Nyt Joonakselle on kirkastunut, että ravintola-ala on se hänen juttunsa. ”Minusta on hienoa olla ihmisten kanssa tekemisissä. On kiva täyttää ihmisten toiveita ja tehdä siten heidän päivästään vähän parempi.”

Paukkulan jälkeen Joonas päätti hakea työkokeilupaikkaa Ravintola Amarillosta. TE-palveluista kuitenkin vinkattiin Esedulla alkavasta tarjoilijakoulutuksesta, joka toteutettaisiin täysin uudella tavalla Cumuluksessa. Se oli sitten siinä.

Maailma kutsuu

Ja nyt ollaan tässä. Joonas suorittaa viimeistä puuttuvaa tutkinnon osaa (juomien myynti ja tarjoilu) Ravintola Amarillossa. Kesä meni Cumuluksessa Ravintola Huviretkessä palkattuna kesätyöntekijänä – kuinkas muuten. Sieltä Joonas siirtyi Amarilloon ja tarkoitus olisi valmistua runsaan kuukauden päästä.

Tämä viittä vaille valmis ravintola-alan ammattilainen on viihtynyt Mikkelissä hyvin. ”Täällä ihmiset on mukavia. Lappilainen tulee hyvin heidän kanssaan toimeen.” Valmistumisensa jälkeen Joonas on ajatellut jäävänsä toistaiseksi Mikkeliin, jos vain töitä löytyy. ”Kunhan hoidan hommani nyt hyvin, niin minulle on vähän lupailtu työtä. Silloin tänne olisi helppo jäädä”, hymyilee Joonas arvoituksellisesti.

Mutta missä Joonas näkee itsensä viiden vuoden päästä? ”Joku vähän hienompi drinkkibaari olisi kiva työpaikka. Tai rento, mutta tasokas bistro. Suunta on kuitenkin etelään jossain vaiheessa. Ensin Helsinkiin ja joku päivä ehkä muualle Eurooppaan”.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Jaa sivu