23.2.2018

Ronja Lundberg lähihoidon Taitaja-finaaliin

Vastapäätä istuvasta nuoresta huokuu onnellisuus. Hirvensalmelainen Ronja Lundberg on kisannut itselleen paikan Taitajien SM-finaaliin.

Lähihoidon Taitaja-semifinaali järjestettiin tammikuun lopulla Esedulla Mikkelissä. Kilpailijoista kaksi parasta sai paikan valtakunnalliseen ammattitaidon SM-finaaliin Tampereelle. Toinen näistä oli Esedun opiskelija Ronja Lundberg. Maaliskuussa lähihoitajaksi valmistuva Lundberg on kisannut aiemminkin voitokkaasti.

Hoitoala oli hirvensalmelaiselle selkeä päätös. Perheessä on ennestään kaksi hoitajaa, äiti ja sisko, joten perhetaustan kautta kumpusi ajatus ”minäkin haluan”. Opintojen kautta Lundberg on saanut varmuutta omalle alavalinnalleen sekä löytänyt oman erikoistumisalansa. ”Koulussa olen päässyt tutustumaan hoitotyön eri työtehtäviin, ja huomannut, että akuuttihoito on se oma juttu. Ensihoito ja työskentely päivystyksessä ovat sellaisia, joihin tykästyin.” hän toteaa.

Jatko on nuorelle vielä avoin. Sairaanhoitajan työt toisivat omanlaisiaan uusia asioita, mutta Lundberg on tyytyväinen myös lähihoitajien työllistymismahdollisuuksiin. Seuraava polku vie kuitenkin Vekaranjärvelle armeijan leipiin. Ronja toivoo pääsevänsä sotilaspoliisiksi, mutta ei sulje oman alansa lääkintätehtäviä pois.

Lundberg sanoo olevansa todella tyytyväinen semifinaalisuoritukseensa. ”Ei jäänyt kyllä mitään pahaa sanottavaa. Omasta mielestäni sain arvioinnin ja pisteytyksen oikein.” Semifinaali oli kolmeosainen. Tehtävissä oli verkossa tehtävät teoriakysymykset sekä päivähoidossa aloittavan lapsen havainnointi videolta.

Yleisö pääsi seuraamaan semifinaalin toiminnallista tehtävää. Tässä mukana oli roolihenkilö, joka ”näytteli” asiakasta. Kilpailijan oli osattava huomioida tämän tarpeet ja vastata niihin. Tehtävä oli Lundberg mukaan haastava. ”Kyseessä oli Alzheimeria sairastava ihminen. Siinä pitää osata näyttää, miten potilasta käsitellään, ja miten hänen kanssaan keskustellaan. Ja tietenkin myös aika tekee oman osansa jännityksestä”. Aikaa tehtävässä oli 50 minuuttia. Lundberg naurahtaa, että aika olisi riittänyt, jos sitä olisi ollut 10 sekuntia lisää. ”Olisi pitänyt vielä desinfioida kädet”.

Viime vuoden lopulla Ronja osallistui Venäjällä järjestettyihin lähihoitajaopiskelijoiden Taitaja-aluekarsintoihin kansainvälisenä kunniavieraana. Vaikka kieli eikä maan standardit olleet hänelle tuttuja, nappasi hän ylivoimaisen voiton kilpailussa. Kokemus auttoi myös Suomen kisoissa.

Opettajat kannustivat entistä kilpaurheilijaa mukaan Taitaja-kisoihin. ”Myös vanhempieni antama tuki kantoi kilpailussa. Kiitos heille.”

Juttu ilmestynyt Hirvensalmelaisessa 22.2.2018

Teksti: Saara Purhonen (amk-harjoittelija)
Kuva: Laura Salonen

Jaa sivu