27.11.2017

Ronja ylivoimaiseen voittoon Venäjällä

Lähihoitajaopiskelija Ronja Lundberg osallistui Venäjällä järjestettyihin Pietarin Taitaja-aluekarsintoihin kansainvälisenä kutsuvieraana. Vaikkei kieli eikä alan Venäjän standardit olleet nuorelle naiselle tuttuja entuudestaan, nappasi kohta valmistuva lähihoitaja ylivoimaisen voiton kilpailussa.
”Ennen kisoihin lähtöä minua jännitti todella paljon. Minulla ei ollut lainkaan venäjän kielen osaamista, enkä tuntenut Venäjän kulttuuria enkä sosiaali- ja terveysalan standardeja kyseisestä maasta. Onneksi minulla oli tulkki apuna kilpailutilanteissa, ja joka ilta opettelin maan tapoja sekä sääntöjä alaan liittyen.”, paljasti onnellinen voittaja kilpailun jälkeen.

Pietarin aluekarsinnat ovat osa Venäjän Taitaja-tapahtumaa. Ympäri Venäjää järjestetään useita aluekarsintoja, joista parhaat pääsevät jatkoon semifinaaleihin. Semifinaaleiden voittajat pääsevät osallistumaan omien lajiensa Venäjän Taitaja-finaaleihin. Pietarin aluekarsinnat järjestettiin Pietarin messukeskuksessa, lähihoitajalajin lisäksi paikalla käytiin muidenkin alojen karsintoja. Messukeskuksessa oli esillä yhteensä yli 40 lajia.
”Olimme todella otettuja, kun saimme kutsun osallistua lähihoitajalajin karsintoihin kansainvälisenä kutsuvieraana. Tämä oli ensimmäinen kerta kyseissä lajissa. Aiemmin esedulaisia on nähty Venäjällä kisaamassa mm. laatoituksen, hiusmuotoilun, autokorikorjauksen ja kukkasidonnan lajeissa.”, kertoo koulutusvientivastaava Noora Juuti.

Amikseen tullessa en tiennyt, että tällaisia mahdollisuuksia täällä voisin saada. En olisi koskaan kokenut asioita, joihin olen kilpailutoiminnan kautta päässyt.

Juutin lisäksi Lundbergin tukijoukoissa olivat opettajat Maija Seppänen ja Tarja Pajunen. Sekä Seppänen että Pajunen valmentavat yhdessä Lundbergia Suomen Taitaja-kisoihin, sekä myös valmensivat kohti Venäjän kisoja. Pajunen toimi Venäjän aluekarsinnoissa lähihoitajalajin experttinä.
”Olen erikoistunut omissa opinnoissani ensihoitoon, mutta Taitaja-kilpailuissa tarvitaan monipuolista osaamista lähihoitajan ammatista. Tarja ja Maija ovat valmentaneet minua esimerkiksi lasten ja nuorten hoidossa ja kasvatuksessa sekä sairaanhoidossa ja huolenpidossa.”
”Mukaan Taitaja-toimintaan voi lähteä, kun opiskelee pakollisia ammatillisia tutkinnon osia, joita lähihoitajan tutkinnossa ovat kasvun tukeminen ja ohjaaminen, hoito ja huolenpito sekä kuntoutumisen tukeminen.”, täydentää Pajunen.

”Opin Venäjän kilpailuista todella paljon. Tärkeimpänä oppina käteen jäi se, että käsittelen asioita uudella tavalla: aina ei kannata mennä saman kaavan mukaan, vaan asioita tulee tarkastella eri näkökulmista.”, ilakoi Taitaja-valmennettava.
”Olen niin kiitollinen, että lähdin mukaan Esedun Taitaja-toimintaan yli vuosi sitten. Amikseen tullessa en tiennyt, että tällaisia mahdollisuuksia täällä voisin saada. En olisi koskaan kokenut asioita, joihin olen kilpailutoiminnan kautta päässyt. Jos yhtään kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan Taitaja-toimintaan.”, kannustaa Lundberg.

Kilpailun lopputulokset

*) Osallistui kilpailuun kutsuvieraana, eikä näin ollen sijoittunut aluekarsinnan virallisissa lopputuloksissa.

  1. Ronja Lundberg          Suomi                64.65 *
  2. Anastasia Kasinka       Pietari                58.65
  3. Julia Lipetskaja            Pietari                57.10
  4. Aljona Lapinskaja       Pietari                54.40
  5. Antonina Travina        Pietari                50.95
  6. Marina Tinjaeva          Pietari                50.35
  7. Varvara Belobrova     Pietari                46.25
  8. Anfisa Busarova          Pietari                40.60
  9. Angelina Savonina     Pietari                36.35
  10. Oksana Shumeiko      Leningradin alue                         35.95 *

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Laura Salonen

Jaa sivu