6.11.2017

Sakun kampanjassa minuutit kiiluivat silmissä

Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry:n Liikkeelle-kampanjan liikutti ammatillisten oppilaitosten henkilökuntaa syys- ja lokakuun aikana. Myös Esedulta oli mukana useampia joukkueita. Kampanjan kilpasarjassa toiselle sijalle porhalsi Esedun tiimi Eturivin tallaajat.

Eturivin tallaajat -tiimin ylläpitäjä Laura Salonen myöntää, että huipputiimiin oli kerätty kaikista hulluimmat liikkujat. Tiimissä liikuntaminuutteja keräsivät Salosen lisäksi Reijo Kääriäinen, Kirsi Malmstedt ja Maarit Heinikainen. Neljän osallistujan tiimi oli muodostettu mitalinkiilto silmissä.

-Viime vuonna ei huomattu sitä, että pienempikin määrä liikkujia riittää tiimin perustamiseen. Tiimiin oli nyt koottu neljä hulluinta himoliikkujaa. Ydintiimi, joka ei muuta teekään kuin liikkuu. Jalat huusivat monesti hoosiannaa, mutta niiden viikkojen aikana ei lepopäiviä tunnettu, kertoo tiimin puuhanainen Laura Salonen nauraen.

Eturivin tallaajien liikunta kertyi pääosin pyöräilystä, soudusta, jumpista ja punttisalilta. Kun kelit olivat syyskuussa vielä kelvollisia, niin paikasta toiseen liikuttiin pyöräillen aina, kun se vain oli mahdollista. Hiihtokin oli mukana, kun hiihtokausi pistettiin vauhtiin Leppävirran hiihtoputkessa.

-Minä ja Kirsi olemme samassa soutuporukassa, jolla on ohjelmassa myös sauvakävelyä. Useamman kerran tehtiin kahdenkymmenen kilometrin lenkki. Hirveän kovaa treeniä ei kampanjan aikana voinut tehdä. Peruskuntoa kehittävää vauhtia mentiin.

Tavoitteena 20 tuntia liikuntaa viikossa

Tiimiläiset ottivat tavaksi merkitä liikuntapäiväkirjaan suoritusten rinnalle myös nimikirjaimensa. Omien ja toisten tiimien tulosten seuraaminen motivoi myös omaa liikkumista.

-Nimikirjaimet helpotti seuraamista. Se motivoi, kun näki esimerkiksi Maaritin tehneen sitä ja tuota tai liikkuneen Lapissa. Joka ilta seurasin kampanjan tilannetta, kertoo Laura Salonen.

Tiimillä oli myös yhteinen, etukäteen sovittu tavoite.
-Siitä lähdettiin, että minimissään jokainen tekee 15 tuntia liikuntaa viikossa. Tähtäimeksi valittiin 20 tuntia viikossa. Yhdessä laskettiin, että jos siihen määrään päästään, niin sillä määrällä ollaan kärkkymässä palkintopokaalia.

-Kampanja oli kauhean kiva juttu. Meillä sitä odotetaan joka vuosi minuutit silmissä kiiluen, tiivistää Laura Salonen Eturivin tallaajien tunnelmat.

Juttu julkaistu lokakuussa Liikkeelle.net sivustolla
Teksti: Sari Mantila-Savolainen/ Saku ry, kuva: Marika Auvinen

Saku ry:n kampanja liikutti henkilökuntaa

SAKU ry:n Liikkeelle-kampanja (28.8. – 22.10.2017) haastoi tuttuun tapaan ammatillisen koulutuksen henkilöstöä lisäämään liikettä askelia tai liikuntaminuutteja keräten. Tiimejä kampanjaan lähti mukaan 91, joista 28 tiimiä osallistui Rentosarjaan, 46 tiimiä Kuntosarjaan ja 17 tiimiä Kilpasarjaan.

Kun Rentosarjassa vähintään kaksi kolmasosaa tiimiläisistä saavutti terveysliikunnan suosituksen mukaisen määrän liikuntaa, niin tiimin viikkotavoite katsottiin saavutetuksi. Kaikkina kahdeksana viikkona tavoitteeseen pääsi kolme tiimiä: Bovallius Turku, Keudan Sudet ja Esedusta Viis senttii 2.0.

Kilpasarjassa saatiin uusi voittajatiimi, kun Optiman Topptima 2.0 kiri sarjan voittoon. Topptiman nelihenkinen tiimi keräsi tuloksen 11 078 minuuttia tiimiläistä kohden. Voittajatiimin jäsenille viikoittaista liikuntaa kertyi siis noin 23 tuntia tiimiläistä kohden. Kilpasarjassa toisen sijan kuittasivat Esedusta Eturivin tallaajat, jotka keräsivät 10 436.8 minuuttia/käyttäjä eli siis vajaa 22 tuntia per tiimiläinen.

Esedusta mukana kampanjassa oli 26 henkilöä.

Liikkeelle-kampanjan tuloslistaus

Jaa sivu