2.12.2016

Siivoojia kiitettiin ja halattiin puhtauspäivänä

Esedu juhlisti perjantaina 2.12.2016 valtakunnallista puhtauspäivää kahvittamalla ja kukittamalla siivoojansa. Esedulla puhtauspalveluiden tiimissä työskentelee 16 alan ammattilaista.

”Haluamme tehdä näkyväksi siivoojien tärkeää työtä. Siisti ja puhdas ympäristö on tärkeä osa viihtyvyyttämme”, painottaa puhtauspalvelutiimin esimiehenä toimiva palvelupäällikkö Tuija Hirvonen.

Myös opiskelijat ja henkilökunta muistivat siivoojiaan pitkin päivää. Siivoojat kertovat hämmentyneinä, että puhtauspäivänä moni huomioi heidät jopa halaamalla. Kinnarissa työskentelevä Nea Tarvainen yllätettiin heti aamusta. Pirteä ja iloinen siivooja sai kiitokseksi suklaarasian. Nea itse ei edes aamulla tiennyt, mikä päivässä oli erityistä, tieto puhtauspäivästä tuli suklaan antajalta.

Raviradantiellä työskentelevä Birgit Vahvaselkä on tyytyväinen työhönsä. ”Tämä on itsenäistä työtä, jossa näkee heti oman käden jäljen”, kertoo Birgit. Siivousteknikoksi kouluttautunut Birgit on iloinen siitä, että Esedulla siivoojien työtä arvostetaan. ”Täällä parasta on mukava työyhteisö: työkaverit, asiakkaat ja opiskelijat.”

Juhlakahveilla siivoojien kanssa maisteltiin myös virallista puhtauspäivän leivosta, jonka resepti voitti syksyllä SSTL Puhtausala ry:n järjestämän kilpailun. Kahvin lomassa keskusteltiin yhdessä työstä ja toiveista. Yksi pieni toive siivoojilla on: ”Paras kiitos meille on, jos jokainen itse raivaa oman työpöytänsä ja huoneensa lattian, jotta me saadaan paremmin paikat siivottua.”

Esedun siivoojat olivat yllättyneitä, mutta otettuja puhtauspäivän muistamisesta. ”Tämähän on parempi kuin naisten päivä”, totesi Paula Pyykkönen ruusun saadessaan.

Iso kiitos vielä siivoojille hyvästä työstä. Kiitos myös puhtaus- ja kotityöpalvelualan opettajalle Satu Turkille, jonka aloitteesta Esedulla puhtauspäivää vietettiin.

Valtakunnallista puhtauspäivää vietettiin Suomessa nyt toista kertaa. Suomessa puhtauspäivän alullepanija on SSTL Puhtausala ry, joka on puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö. SSTL Puhtausala ry organisoi syksyllä kilpailun, jossa etsittiin leivontaohjetta viralliselle Puhtauspäivän leivokselle. Voittajaksi kilpailussa valittiin sitruunainen juustokakku, joka tuo päivään ”ripauksen raikkautta”; aivan niin kuin siivoojakin tekemällään työllä.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Jaa sivu