23.11.2016

Tarjoilijoiden koulutus siirtyy työelämään

Työssäoppiminen on aina ollut merkittävä osa ammatillisia opintoja. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä koulutus siirtyy yhä voimakkaammin työelämään.

Tammikuussa aloittavat aikuispuolen tarjoilijaopiskelijat suorittavat lähes koko tutkintonsa oikeilla työpaikoilla. Opiskelu- ja työpaikkana on ensi kevään ajan hotelli Cumulus Mikkelissä. Opettaja Jaana Kovanen ohjaa noin kymmenen hengen opiskelijajoukkoa hotellin tiloissa.

Käytännössä Kovanen tekee Cumuluksessa työvuoroja opiskelijoiden kanssa.
”Teemme työvuoroja niin ravintolan keittön, salin kuin hotellinkin puolella. Hotellityössä ravintola- ja catering-alan opiskelija saa hyvin monipuoliset valmiudet työelämään. Ravintolapuolen opinnoissa hotelliosaaminen on ekstraa”, Kovanen sanoo.

Cumuluksessa opiskelijat ryhtyvät opettajan opastuksella heti käytännön töihin. Teoriaopintoja tehdään työn lomassa. Esimerkiksi liinoittamista, astioiden kantamista ja juomien valmistamista voidaan harjoitella ensin vaikkapa hotellin kokoustiloissa.

Teoria siirtyy saman tien käytäntöön, kun opiskelija pääsee toteuttamaan opittua työvuorossa.
”Tällainen opiskelu on paitsi motivoivaa opiskelijalle, myös tehokasta. Kun tavallisesti tarjoilijakoulutus kestää vuoden kaksi, tässä koulutuksessa ammatin saa nopeammin, jo yhdeksässä kuukaudessa”, Kovanen sanoo.

Oppimistehtävät suoritetaan pitkälti töissä ja pätevyys varmistetaan näytöillä. Koulutuksesta saa hyvät valmiudet hakeutua myös jatkokoulutukseen.

Työpaikalla oppiminen edistää työllistymistä

Tarjoilijakoulutus eroaa oppisopimuskoulutuksesta mm. siinä, että uudessa koulutuksessa saa enemmän opettajan ja muun opiskeluporukan tukea. Kun opettaja on koko ajan läsnä, erilaiset oppijat on mahdollista huomioida paremmin.

Uudenlainen koulutus voi Kovasen mukaan tuoda tarjoilijaopiskelijoille nopeammin myös töitä, sillä työpaikalla hankittu osaaminen vastaa paremmin työelämän tarpeita. Hän uskoo, että tutuiksi tulleista ravintolan työrutiineista on hyötyä, kun Cumulukseen haetaan kesätyöntekijöitä tulevaksi kesäksi.

Myös hotelli Cumuluksessa tarjoilijaopiskelijoita odotetaan innolla. ”Tämä on hyvä mahdollisuus myös meidän henkilöstölle päivittää osaamista”, sanoo Cumuluksen ravintolapäällikkö Marika Parviainen.

Ravintolapäällikkö ja keittiömestari ovat jonkin verran mukana opiskelijoiden ohjauksessa. Kevään jälkeen opiskelijat voivat jatkaa työssäoppimista valintansa mukaan myös muissa paikoissa. Cumuluksesta käydään välillä heittämässä myös catering-keikkaa esimerkiksi juhlapalveluyrityksissä, Jaana Kovanen kertoo.

Uusi tarjoilijakoulutus on osa ammatillisen koulutuksen reformia, jonka tavoitteena on siirtää osaamisen kehittäminen työelämän oppimisympäristöihin ja saada ammatillinen koulutus vastaamaan entistä paremmin työelämän osaamistarpeisiin.

Teksti ja kuva: Elina Jäntti

Jaa sivu