19.12.2016

Tässä ovat joulukuun Huikeet Amikset

Joulukuun Huikeiksi Amiksiksi on valittu opiskelijoiden esityksistä metsäalan opettajat Ari Arpiainen ja Risto Liuska sekä ict-alan aikuisopiskelija Ossi Itäpelto.

Metsäalan opettajat Ari Arpiainen ja Risto Liuska

”Koneketjumme opettajat Arpiainen ja Liuska ovat kannustavia ja joustavia opettajia, joilta saa aina apua ja neuvoja. He pitävät hyvää huolta opiskelijoistaan ja tukevat opiskelijoita kaikin tavoin. Mikä parasta he ovat myös iloisia ja mukavia!”

Näin metsäalan opiskelijat ovat esittäneet opettaja Ari Arpiaista ja Risto Liuskaa Esedun Huikeiksi Amiksiksi. Opettajat itse eivät meinaa uskoa asiaa todeksi, mutta uskottavahan se on.

Liuska ja Arpiainen ovat tehneet työparina töitä jo yli 10 vuotta. Siitä lähtien kun Arpiainen tuli taloon metsäopettajaksi. Liuskalla kokemusta metsäalan opettajan tehtävistä on jo yli 30 vuotta. Itse asiassa Arpiainenkin on ollut Liuskan oppilaana aikanaan.

Valinnasta kuultuaan Liuska ja Arpiainen pohtivat mitkä asiat ovat vaikuttaneet opiskelijoilta saatuun positiiviseen palautteeseen: ”Meillä on yhteiset pelisäännöt, joilla mennään. Meille on tärkeää, että opiskelijoiden kanssa ilmapiiri on sellainen, että jokainen uskaltaa sanoa, tehdä ja ajatella. Kannustamme opiskelijoita olemaan myös eri mieltä.”

Näiden kahden opettajan välillä vallitsee selvästi vahva luottamus. ”Puhumme asiat selviksi ja sovimme asioista yhdessä. Voimme soittaa toisillemme milloin vain. Joskus soitto toiselle voi toimia myös hyvänä terapiapuheluna.”

Arpiainen ja Liuska tekevät samalla koneketjulla töitä kahdessa vuorossa. Silloin kun toinen on aamuvuorossa, toinen on iltavuorossa ja päinvastoin. ”Kyllä me yritetään huolehtia opiskelijoista hyvin, joskus ehkä vähän liikaakin”, toteaa Liuska.

Arpiaiselle ja Liuskalle on tärkeää, että koneketjulla työskenteleville syntyy tunne yhdessä tekemisestä. ”Yhdessä tehdään, mutta opettaja kantaa vastuun”, toteavat opettajat. Tekemistä höystetään sopivasti huumorilla, ettei oppiminen olisi liian vakavaa. Siinä se.

ICT-alan opiskelija Ossi Itäpelto

”Ossi on positiivinen ja avulias. Hän on aina auttamassa, mikäli luokassa joku ei ymmärrä tai osaa. Ossi on todellinen luokan mentori ja todella motivoitunut opiskelija. Ossi täyttää kaikki Huikeen Amiksen tunnusmerkit.”

Näillä sanoilla Ossi Itäpellon opiskelukaverit ovat esittäneet ict-alan aikuisopiskelijaa Huikeeksi Amikseksi. Ossi itse on vähän hämillään, mutta kuitenkin otettu tunnustuksesta.

Varkaudesta kotoisin oleva Ossi muutti Mikkeliin viime vuonna opiskelujen perässä. Ensimmäiseltä ammatiltaan Ossi on painotuotantoassistentti. Tietokoneet ja tietoliikennetekniikka kiinnostivat kuitenkin nuorta miestä painopintoja enemmän.

Ossi kertoo aina olleensa paljon tietokoneiden kanssa tekemisissä tehden erilaisia asennuksia ja kasannut koneita. ”Minulla on yhteinen kieli koneiden kanssa. Ne melkein puhuvat minulle!”, kertoo Ossi hymyillen.

Ossi suorittaa Esedulla tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkintoa. Hänen on tarkoitus valmistua ict-asentajaksi ensi keväänä. ”Opiskelu aikuispuolella on mukavan rentoa. Asiat ovat jo entuudestaan jollain tasolla tuttuja”, kertoo Ossi.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Lisätietoa Huikee amis hyvinvoinnin teemavuodesta

Jaa sivu