22.11.2021

Tet-harjoittelijasta oppisopimusopiskelijaksi

Oppisopimus on tehokas opiskelun muoto ja sen tietää myös Rautalammilta kotoisin oleva, 15-vuotias Petteri Manninen.

”Oppisopimusopiskelussa ollaan töissä työpaikalla ja saadaan palkkaa, mutta sen lisäksi käydään myös koulussa muutamana päivänä kuukaudessa”, kertoo Manninen oppisopimusopiskelun käytännöistä. ”Koululla käyn paikan päällä opiskelemassa ammatillisia aineita sekä niin sanottuja yto-aineita, eli esimerkiksi äidinkieltä ja matematiikkaa.”

Manninen opiskelee Esedulla oppisopimuksella kone- ja tuotantotekniikkaa ja viimeistään vajaan kolmen vuoden päästä hän valmistuu levyseppähitsaajaksi. Mutta miten pienestä pitäen metallihommista kiinnostunut Manninen päätyi oppisopimukselle teräsrakenteiden valmistajalle Ecomet Oy:lle oppisopimuskoulutukseen?

”Olin Ecometilla tet-harjoittelussa yhdeksännellä luokalla ja kiinnostuin alasta ja työstä”, Manninen kertoo. Onnistuneen tet-jakson päätteeksi Manninen päätti kysyä rohkeasti, että olisiko hänen mahdollista päästä oppisopimuskoulutukseen. Ja olihan se; työt Ecometilla alkoivat heti peruskoulun päättymisen jälkeen seuraavana päivänä.

Tulevaisuudessa konepajalla olevasta työpaikasta haaveileva Manninen kertoo olevansa tyytyväinen ala- ja koulutustapavalintaansa. ”Saan tätä kautta paitsi pätevyyden ammattiin, myös arvokasta työkokemusta ja palkkaa.”

Alan parhaaksi puoleksi Manninen kokee oman kädenjäljen näkemisen ja jatkuvan kehittymisen, alalla ei koskaan ole täysin valmis. ”Haastavinta on tällä hetkellä varmaan piirustusten lukeminen”, hän pohtii.

Nuori opiskelija kulkee omalla mönkijällä työmatkansa, joiden pituus on suuntaansa 15 kilometriä, mutt oma auto on haavelistalla. ”Tarkoitus on hakea 17-vuotiaana erityislupaa ajokorttiin”, Manninen kertoo.

Päivät venyvät Mannisella välillä pitkiksi ja hän myöntääkin opiskelun ja töissä käymisen olevan välillä raskasta. ”Työpäivät ovat kuitenkin pituudeltaan aamuseitsemästä iltapäivän puoli neljään ja sitten sen jälkeen vielä teen yleensä koulutehtäviä”, avaa Manninen opiskeluarkensa sujumista.

Ajoittaisesta kuormittavuudesta huolimatta Manninen suosittelee oppisopimuksella kouluttautumista, jossa hänen mukaansa parasta on se, että saa oppia tekemällä ja kokeilemalla.
”Haluaisin rohkaista kaikkia hakemaan ja kysymään oppisopimuspaikkaa kiinnostavalta alalta,” hän innostaa muita nuoria toteuttamaan haaveitaan.

 

Teksti: Salla Avelin
Kuva: Petteri Manninen

Jaa sivu