6.3.2018

Työ opettaa paremmin kuin teoria

50-vuotias Harri Karhunen vaihtoi alaa ja opiskelee lähihoitajaksi oppisopimuksella.
”Tämä on hyvä systeemi, sillä samalla saa palkkaa ja tutkinnon. Auttaminen on aina ollut minun juttuni. Olen talkooihminen, aina tekemässä, jos joku pyytää apua.”, sanoo lähihoitajaksi opiskeleva Karhunen.

Oppisopimusopiskelijana Karhunen pääsee hyödyntämään auttamishaluaan. Hän työskentelee oppisopimuksella Pieksämäen Matti ja Liisa Kodissa, yksityisessä hoitoalan yrityksessä, joka tarjoaa hoivapalveluita mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Pääosin Karhunen tekee ja oppii erilaisia lähihoitajan työtehtäviä työpaikalla.
”Aamutoimet, ruokailut, pesut, viriketoiminta, lääkehoito, yleinen terveyden seuranta ja kuntoutus.”, Karhunen luettelee.
”Joka päivä oppii uutta.”

Aiemmalla työurallaan Karhunen touhusi toisenlaisten asioiden parissa. Lähes 30 vuotta vierähti rakennus- ja metallialan töissä. Kun viimeisin, 14 vuotta kestänyt työsuhde kalustealalla päättyi, Karhunen päätti vaihtaa alaa kokonaan ja suunnata ihmisläheisempään työhön.

Hän halusi lähihoitajan koulutuksen, mutta ei halunnut heittäytyä tavanomaisiin opintoihin.
”Oppisopimus tuntui paremmalta järjestelyltä, sillä tutkinnon saisi työtä tehden. Tiedän kokemuksesta, että työ opettaa meikäläistä paremmin kuin teoria. Samalla saa palkkaa. Rahapuoli on tärkeä, sillä asuntovelallisena en pärjäisi opintotuilla.”

Karhunen sanoo, että hänellä kävi tuuri työn löytymisen suhteen. Hän harjoitteli ensin hoitolan töitä neljän kuukauden ajan työharjoittelussa kunnallisella puolella. Oppisopimuspaikka Matti ja Liisa Kodista järjestyi muutaman päivän kokeilun jälkeen.

Opiskelu oppisopimuksessa on hyvin työpainotteista.
”Asiakkaiden kanssa tulee vastaan paljon uutta. Työporukka on ottanut hyvin mukaan ja opettaa käytännön töissä.”, Karhunen kiittää.

Pari päivää viikossa on lähiopetusta oppilaitoksessa. Karhusesta tuntuu, että hän on sulautunut hyvin puolta nuorempien opiskelutoverien joukkoon.
”Opetus on myös monipuolista. Viimeksi koululla opeteltiin terapiahommia.”

Näytöt osaamisestaan Karhunen antaa töissä. Parhaillaan hän suorittaa päihde- ja mielenterveyshoidon erikoistumisjaksoa. Keväällä, kahden vuoden opiskelun tuloksena, on tarkoitus valmistua. Karhuselle on luvattu yrityksestä työpaikka.
”En ole katunut alanvaihtoa päivääkään. Lähden joka aamu mieluusti töihin. Tätä on tarkoitus tehdä eläkeikään asti.”

Teksti julkaistu alunperin Länsi-Savon printtiliitteessä 16.1.2018.

Kiinnostaako oppisopimus?

Lue lisää mahdollisuudesta opiskella oppisopimuksella:
esedu.fi > Tule opiskelemaan > Oppisopimus

Jaa sivu