25.6.2018

Uusia tuulia elämään amiksesta

Kati Telkkä päätti hakeutua opiskelemaan kodinhuoltajaksi 20 liikenneasemalla vietetyn työvuoden jälkeen.
”Olen aiemmalta koulutukseltani suurtalousesimies. Tein töitä yli 20 vuotta liikenneasemalla. Vuosien jälkeen aloin kaivata vaihtelua elämään. Tuntui, että leipäännyin tekemään samaa työtä päivästä toiseen, kaipasin uusia tuulia ja muuta ajateltavaa.”

Opinnot Telkkä aloitti Esedulla puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla viime tammikuussa.
”Alussa jännitti todella paljon kuinka opinnot tulevat sujumaan. Olen viimeksi opiskellut lähes 20 vuotta sitten, joten opiskelutyyli on muuttunut todella paljon.”

”Turhaan kuitenkin pelkäsin! Tämä on ollut todella mielenkiintoista – ei ollenkaan tylsiä päiviä. Opiskelu on todella käytännönläheistä, ja se sopii minulle hyvin.”
”Ja mikä parasta: koulua on maanantaista perjantaihin, viikonloput minulla on vapaata ja pystyn viettämään ne lasten kanssa. Näin ei ole ollut yli 20 vuoteen. Tämähän tuntuu sille, kuin lomalla olisi!”, hehkuttaa Telkkä.

Telkän lailla puhtaus- ja kiinteistöpalvelualaa opiskelee myös Auli Korhonen. Korhosella on tähtäimenä toimitilahuoltajan ammatti.
”Katin lailla minullakin on pitkä työhistoria samalla alalla. Työskentelin noin 40 vuotta toimistotehtävissä. Sitten tuli hetki, että minun täytyi pohtia tulevaa, ja päätin uudelleen kouluttautua.”

”Toimitilahuoltajaksi päätin hakea, koska tykkään siivoustyöstä. Olen huomannut, että siinä samoja elementtejä kuin toimistopuolellakin. Täytyy olla tarkka ja työt täytyy tehdä kunnolla. Tällä alalla on myös hyvät työllistymisnäkymät, joka vahvisti päätöstä lähteä uudelleen opiskelemaan”, jatkaa Korhonen.
”Toimitilahuoltajan työtehtäviin kuuluu muun muassa yleisestä viihtyvyydestä huolehtiminen, eli toisin sanoen tulee huolehtia ympäristön siisteydestä kokonaisuutena. Tämä ei ole pelkkää lattioiden pesemistä.”

Telkkä kertoo, että kodinhuoltaja työskentelee esimerkiksi kotityöpalveluyrityksissä, asiakkaiden kodeissa, palvelukodeissa tai kodinomaisissa laitoksissa siivous- ja tekstiilihuoltotehtävissä tai avustamispalveluissa.
”Haaveilen henkilökohtaisen avustajan töistä. Kodinhuoltajan opintoihin meillä on sisältynyt paljon siivousta, ruokapuolta sekä myös avustustehtäviä. Avustustehtävät ovat tuntuneet omalle jutulle, ja olenkin saanut opinnoista tukea omalle haaveelleni”, kertoo Telkkä.

Molemmat, sekä Korhonen että Telkkä, ovat olleet erittäin tyytyväisiä opintoihin.
”Näin aikuisena opiskellessa koen olevan monia hyviä puolia. Parasta on, että opinnoissa tulee paljon käytännön oppimista ja työskentelyä, mutta sopivassa suhteessa myös teoriaa”, kertoo Korhonen.
”Voisin opiskella vaikka koko loppuelämän, tämä on niin mukavaa! Ei kannata pelätä koulun penkille lähtemistä. Kuten yksi tuttuni on sanonut: kun yksi ovi sulkeutuu, aukeaa aina tilalle kymmenen uutta”, kasaa Telkkä molempien mietteet yhteen.

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

 

Jaa sivu