15.3.2018

Vartijan ammatti rikkoo stereotypioita

Poliisi? Kehonrakentaja? Kiinteistönhoitaja? Ei, vaan vartija. Vartijan ammatti on monelle vielä mysteeri. Monipuolinen ammatti on kuitenkin paljon muutakin, kuin kauppakeskuksessa järjestyksen ylläpitämistä.

Joona Manninen, 28, päätyi opiskelemaan vartijan ammattitutkintoon useiden alavaihtojen jälkeen. Puolison opinnot toivat Mikkeliin ja sitä kautta Esedulle. Kesällä valmistuvan Mannisen perheessä on muitakin vartijoita, veli on vartija ja isä vanginvartija – alanvaihdos oli helppo. Miehen sanojen mukaan aiemmat alat eivät tuntuneet omilta, mutta ovat antaneet hyvää pohjaa nykyiselle uralle. ”Esimerkiksi ravintola-alalta sain kokemusta ja vahvuutta asiakaspalveluun ja erilaisten ihmisten kanssa työskentelyyn”, Manninen toteaa.

Vartijan ammattitutkintoon ei itsessään tarvitse peruskoulua kummempaa pohjakoulutusta. Mutta mistään koulutuksesta ei ole haittaa, päinvastoin, valottaa turvallisuusalan opettaja Marjuska Falck. Monipuolinen tausta auttaa katsomaan asioita eri näkökulmista sekä edesauttaa työllistymistä. Molemmat kertovat asiakaspalveluhenkisyyden olevan yksi tärkeimpiä piirteitä alalla. Koulutuksessa pyritään aidosti huomioimaan opiskelijoiden osaaminen, vahvuudet ja kokemukset.

Koulutukseen voivat hakea kaikki täysi-ikäiset henkilöt, jotka kokevat soveltuvansa alalle. ”Kaikki hakijat haastatellaan ja siten tehdään päätös sopivuudesta koulutukseen, tämän jälkeen tarkastetaan hakijan taustat ja lopulta hyväksytyn kokeen jälkeen poliisi on se, joka päättää pääseekö vartijaksi.”, Falck kertoo.
Vartijan tehtäväkenttä on laaja, eivätkä tehtävät rajoitu vain yleisölle näkyviin tiloihin ja työtehtäviin. Vartijalle soveltuvina piirteinä sekä Falck että Manninen toteavat asiakaspalveluhenkisyyden, tarkkuuden, huolellisuuden ja rauhallisuuden. ”Ei tarvitse olla 190 senttiä pitkä, kunhan pää on paikallaan”.  Raamikkaasta olemuksesta voi olla etua joissakin tehtävissä, mutta hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto ovat tärkeämpiä.

Asiakaslähtöinen työ näkyy ihmisten ennakko-odotuksissa. Monille on vielä epäselvää, mitä vartijan työhön kuuluu. ”Vartijan läsnäolo tuo tietynlaista turvallisuuden tunnetta tilaan, eikä rötöksiä lähdetä tekemään yhtä helposti”, Manninen kertoo. Keskustelu aiheuttaa hilpeyttä sekä Mannisessa että tämän opettajassa ”Vartijan saatetaan olettaa tietävän ja osaavan kaiken”. Monitaiturit saattavat päästä auttamaan niin lampunvaihdoissa kuin lastenrattaiden kanssa.

Vartijoihin luotetaan, ihmiset tietävät, että heiltä saa apua.

Koulunpenkiltä töihin

Sanotaan, että ketään ei haeta töihin koulunpenkiltä, mutta Joona Manniselle kävi juuri niin. Vasta koulunsa aloittaneet opiskelijat saivat syksyllä tiedon, että Securitas tarvitsee muutamaa työntekijää uuteen toimeksiantoon. Opettaja oli saanut tiedon työntekijätarpeesta ja seuraavana päivänä opiskelijat jo haastateltiin koululla. ”Nyt minulla on sitten vakituinen työsopimus, vaikka valmistuminen on vasta edessä”, Manninen naurahtaa. ”Koulupäivät menevät töissä”.

Securitas Oy:n palveluesimies Severi Suomala on tyytyväinen oppilaitosyhteistyöhön ”Työvoimapulaa alalla on, joten kun tarvetta tulee, löytyy nopeasti hyviä tekijöitä”.  Opettaja Marjuska Falck toteaa työelämäyhteistyön pitävän myös koulutuksen ajan tasalla työelämän vaatimusten kanssa. Työelämäyhteistyökumppanit osallistuvat myös opiskelijoiden näyttöjen arviointiin.
Suomala toteaa, että tekeville löytyy aina töitä, sillä hyville tyypeille on aina tarvetta – ”Valmistuville työllistymisnäkymät ovat todella hyvät”. Hän on itsekin opiskellut Esedulla vartijan ammattitutkinnon ja sittemmin turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon sekä näyttötutkintomestari-koulutuksen.

Yläkuvassa: Joona Manninen, Eeti Huotelin, Kristian Kallatsa, Riitta Sarlin ja Taru Himanen harjoittelemassa ensiaputilannetta.

Teksti ja kuva: Saara Purhonen (amk-harjoittelija)

 

Sinustako vartija?

Vartijan koulutus haussa nyt!

Lisäksi jatkuvassa haussa vartijan ammattitutkinto ja  turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto.

Vartijan koulutus on vartijan ammattitutkinnon osa ja sen voi opiskella erikseen. Siitä saatu kortti käy kaikille, jotka haluavat tehdä vartijan töitä joko opiskelujen tai toisen ammatin ohella. Kortista ei ole haittaa muillakaan aloilla, sillä se osoittaa tietynlaista luotettavuutta.

Jaa sivu